Heeft u een vraag? Neem contact op!
  • Vakanties met of zonder zorg
  • Enthousiaste vrijwilligers
  • De mooiste locaties door heel Nederland
Lettergrootte
Minisysmposium ‘Vakantie? Wacht maar tot het virus weg is!’

Minisysmposium ‘Vakantie? Wacht maar tot het virus weg is!’

Op 21 januari organiseerde Stichting Allegoeds het digitale minisysmposium ‘Vakantie? Wacht maar tot het virus weg is!’ Centraal stonden de dilemma’s bij het organiseren van vakanties voor mensen met een beperking. Moeten zij langer wachten dan Nederlanders zonder beperking? Sprekers van De Zonnebloem, Buitenhof Reizen, De Vrije Vogel, SRG Aangepaste Vakanties, Sailwise, Het Vakantiebureau, Tendens Vakanties en Stichting Allegoeds gaven hierop hun antwoord.

Verhoogd risico op eenzaamheid

Juist in deze tijd met Coronamaatregelen vormt eenzaamheid een risico. Dat is nog eens extra het geval voor mensen met een beperking. Vakanties vervullen voor hen een belangrijke sociale rol, waarbij eenzaamheid wordt doorbroken en het gevoel van eigenwaarde toeneemt. Verschillende sprekers beaamden dit. Zij merken in de praktijk wat een vakantie betekent voor hun gasten. ‘We snakken er allemaal naar om er even uit te gaan, ook mensen met een beperking. Vakantie biedt ook de gelegenheid om vrienden te maken, om je horizon te verbreden en je zelfredzaamheid te vergroten´, zegt Ingeborg Jansen van Buitenhof Reizen.

Denken in mogelijkheden

De aanbieders van aangepaste vakantiereizen en accommodaties hebben een groot deel van hun vakantieaanbod in 2020 moeten annuleren. Ze zijn echter gewend om te denken in mogelijkheden en zoeken manieren om van waarde te zijn voor hun gasten.

Zo besloot Tendens Vakanties om een symbolische knuffel te geven aan alle vakantiegangers waarvan de vakantie geannuleerd werd. Meer dan 100 vrijwilligers stapten op de fiets om in totaal 750 speelgoedknuffels te bezorgen. Ook de andere organisaties zochten manieren om in verbinding met hun gasten te blijven. Ze belden mensen persoonlijk, stuurden kaarten of gingen langs om een praatje bij de voordeur te maken.

Afscheid directeur-bestuurder Stichting Allegoeds

Stichting Allegoeds organiseerde het minisymposium ter gelegenheid van het afscheid van directeur-bestuurder Jos Breuer. Hij maakte zich afgelopen 13 jaar sterk voor vakanties voor mensen met een beperking, met name ouderen. ‘Ieder mens is waardevol en belangrijk voor onze samenleving. Veel ouderen voelen en ervaren dat echter niet meer. Door onze activiteiten voelen mensen zich gezien, zijn ze minder eenzaam en laden ze hun accu op om hun eigen situatie weer aan te kunnen.’ Breuer gaat met pensioen en wordt opgevolgd door Hendrik Beelen, de nieuwe directeur-bestuurder ad interim. ‘Ik wilde graag op deze manier afscheid nemen na een lastig jaar waarin veel niet kon’, vertelt Breuer. ‘Het was goed om met collega’s uit de branche een blik op de toekomst te werpen en elkaar te inspireren. Zodat we mogelijkheden blijven scheppen, juist voor mensen met een beperking.’